Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Νηπιαγωγείο μας


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Νηπιαγωγείο μας
Με τα παιδιά μας ταξιδέψαμε εκατομμύρια χρόνια πίσω, στον Μεσοζωικό αιώνα, ακολουθώντας…
ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ…??
Μπορεί οι δεινόσαυροι να έχουν εξαφανιστεί αλλά δε σταματούν να μας συναρπάζουν με τα ονόματα, το μέγεθος και τις κραυγές τους! Αποφασίσαμε λοιπόν να εξερευνήσουμε το περιβάλλον στο οποίο έζησαν και εξελίχθηκαν, να μάθουμε για τη διατροφή και τους αμυντικούς μηχανισμούς τους και να κατανοήσουμε τον τρόπο ζωής και εξέλιξής τους στη Γη.
Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο Νηπιαγωγείο μας τα παιδιά προβληματίστηκαν, δημιούργησαν, σκέφτηκαν, ανακάλυψαν, φαντάστηκαν τι θα γινόταν αν, υπέθεσαν, προέβλεψαν και εφάρμοσαν πρακτικά γνώσεις που απέκτησαν. Χώρισαν τους δεινόσαυρους σε ομάδες φυτοφάγων και σαρκοφάγων, σε αυτούς με λοφίο και σε αυτούς με κέρατα, σε αυτούς που ζουν στο νερό και σε αυτούς που πετούν στον αέρα. Μοιράστηκαν τους δεινόσαυρους, συνέκριναν τα μεγέθη τους και τα χαρακτηριστικά τους, παρατήρησαν ομοιότητες και διαφορές, έφτιαξαν απολιθώματα με αλατοζύμη και παρακολούθησαν στο διαδίκτυο εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο για πληροφόρηση όσο και για παιχνίδι.
Τέλος μελέτησαν τη δουλειά του παλαιοντολόγου και παρατήρησαν τον εξοπλισμό και το εργαστήριό του.
Αφού ολοκληρώσαμε την α’ φάση της έρευνας και της αναζήτησης, περάσαμε στη β’ φάση της δημιουργίας ενός χώρου όπου θα φιλοξενούσε όλα όσα μάθαμε για τους δεινόσαυρους…
Αυτή τη φορά επιλέξαμε να μεταμορφώσουμε μια από τις αίθουσές μας σε
«Μουσείο Φυσικής Ιστορίας» και να εκθέσουμε εκεί όλα όσα τα παιδιά κατασκεύασαν μόνα τους αλλά και με τη βοήθεια των δασκάλων τους.
Οι πόρτες του Μουσείου μας άνοιξαν και υποδέχτηκαν τους μικρούς μας επισκέπτες οι οποίοι με έκδηλο ενθουσιασμό παρατήρησαν τα εκθέματα πολλά από τα οποία είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει…
Για ακόμη μια φορά αισθανόμαστε περήφανοι γιατί με το πρόγραμμα που υλοποιήσαμε βάλαμε ακόμη ένα λιθαράκι, ώστε τα νήπιά μας να γίνουν ενεργοί ρυθμιστές της μάθησής τους και όχι παθητικοί δέκτες αποσπασματικών γνώσεων.

Mοιραστείτε το:

Powered by Πρόταση Action