Θεματικό – Διαδραστικό Μουσείο στο mini University!

«Μμμ… μύρισε ψωμί» ??

Πάρε σπόρο από σιτάρι,
καλαμπόκι και κριθάρι,
πλάσε τον δικό σου κόσμο
με βασιλικό και δυόσμο. ?

Και κάπως έτσι, μέσα από ποιήματα, τραγούδια, κατασκευές, μυρωδιές και εικόνες δημιουργήσαμε το δικό μας «Θεματικό – Διαδραστικό Μουσείο» στον κήπο του Νηπιαγωγείου μας αναφορικά με τον κύκλο «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί».
Συγκεντρώσαμε λοιπόν, αντικείμενα σχετικά με τη σπορά, τον θερισμό, τον αλωνισμό, την άλεση και το ζύμωμα, όπως παλιά εργαλεία, μυλόπετρες, πινακωτές, κόσκινα, πλάστες και πολλά ακόμη.
Και το σκηνικό μάς μετέφερε στην εποχή που ο αγρότης θέριζε τα στάχυα με το δρεπάνι, ο μυλωνάς άλεθε το σιτάρι στον ανεμόμυλο ή στη μυλόπετρα, η νοικοκυρά ζύμωνε το ψωμί στην πινακωτή και στη συνέχεια το έψηνε στον ξυλόφουρνο.
Σκοπός μας ήταν να αναδείξουμε τη διατροφική αξία του ψωμιού αλλά και να διαφυλάξουμε τις παραδόσεις και τα έθιμα της πατρίδας μας.
Η αλήθεια βέβαια είναι πως, αν και στις μέρες μας η διαδικασία είναι η ίδια, ωστόσο η τεχνολογία τα κάνει πια όλα πιο εύκολα και πιο γρήγορα…
Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι καλό να γνωρίζουμε πως τόσο παλιότερα όσο και σήμερα, για να φτάσει το ψωμί στο τραπέζι μας, απαιτείται χρόνος, μόχθος και πολλή φροντίδα!

Παίξε, μάθε και … ζύμωσε μαζί μας! ???‍?

Mοιραστείτε το:

Powered by Πρόταση Action